אבאביל (כטב"ם)

אבאביל

אַבַּאבִּילפרסית: ابابیل; נהגה אובובילסיס), המכונה גם מִרְסַאדערבית: مرصاد – תצפית, מארב), הוא כלי טיס בלתי מאויש (כטב"ם) מתוצרת משרד ההגנה האיראני.

ה"אבאביל" קרוי על שמן של ציפורי הסיס שהופיעו בסורת אל-פיל בקוראן.

אבאביל הוא בעצם אבי משפחה של כטב"מים. רובם של הכלים הם חימוש משוטט ישנן גם גרסאות לתצפית, ריגול ולאימוני נ"מ.

אורכו כ-2.9 מטר ומוטת כנפיו כ-3.5 מטר. הוא מונע על ידי מנוע סיבובי יחיד בעל מדחף. את ה"אבאביל" ניתן לשגר באמצעות מעוט או בעזרת רקטה. בתום המשימה ה"אבאביל" נוחת על הקרקע בעזרת מצנח או באמצעות מחלקיים. במקור שימש כחימוש משוטט נגד קרינה ללא מצלמה שהיה מסתובב בתא שטח מוגדר עד שמזהה שידור מכ"ם וצולל לעברו. בהמשך עבר הסבה לטיסן מטרה לאימוני נ"מ, לסיור וצילום[1].

מוכרות שתי גרסאות עיקריות של כטב"ם זה:

  • אבאביל-R – בעל כנפי דלתא, קנארדים וזנב יחיד המותקן על גוף המטוס. נושא מצלמה אלקטרו-אופטית לצורך איסוף מודיעין חזותי שאת הדמאותיה משדר לתחנה קרקעית בזמן אמת.
  • אבאביל-T – נבדל מה"אבאביל-R" בעיקר בכך שיש לו שני זנבות המותקנים על הכנפיים במקום הזנב היחיד של ה"אבאביל-R" המותקן על גוף המטוס. הוא נושא מצלמה אלקטרו-אופטית שאת הדמאותיה הוא משדר לתחנה קרקעית בזמן אמת. הוא יכול לשאת חומר נפץ מרסק במשקל של כ-45 ק"ג ולשמש ככטב"ם "מתאבד" על מטרות האויב.

שירות מבצעי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשירות איראן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא נכנס לשירות מבצעי ב-1993 בתור חימוש משוטט מתביית קרינה. עם הזמן הוכנסו בו שדרוגים כך שאפשר לתת לו מספר נקודות ציון והוא יטוס ביניהם.

ב-16 במרץ 2009 דווח כי חודש קודם לכן יירט מטוס F-16 אמריקאי ששירת בעיראק כטב"ם איראני מסוג אבאביל 3. הכטב"ם טס במרחב האווירי של עיראק כשעה ו-10 דקות לפני שיורט והתרסק כ-100 ק"מ מצפון לבגדד וכ-20 ק"מ מהגבול העיראקי. גורמים עיראקיים שיערו שמטרת הכטב"ם הייתה לאתר נתיבי הברחת נשק איראני לתוך עיראק, ואילו גורם אחר ממשרד ההגנה העיראקי טען שייתכן שהחדירה התבצעה בטעות בשל הקרבה לגבול העיראקי, שם התרסק. הניו יורק טיימס טען שייתכן שאסף מודיעין, בשל העובדה שהתרסק בסמוך למחנה מתנגדי המשטר האיראני בשטח עיראק[2].

בשירות חזבאללה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מספר כטב"מים מסוג "אבאביל" נמסרו לחזבאללה והופעלו על ידיו לצורכי תעמולה במסגרת הלוחמה הפסיכולוגית שהוא מנהל נגד ישראל.

בסביבות השעה 10:30 בבוקר של יום 7 בנובמבר 2004 חדר כטב"ם "אבאביל" של חזבאללה למרחב האווירי של ישראל, ביצע סדרת צילומים של יישובי הצפון ונהריה בכללם, שב למרחב האווירי של לבנון ואז התרסק בים התיכון, כנראה עקב תקלה טכנית. הכטב"ם טס בסך הכול כרבע שעה בגובה של כ-1,000 רגל, מבלי שהתגלה על ידי מערכות הגילוי וההתראה של צה"ל, דבר שגרם למבוכה רבה בצה"ל. לדברי חזבאללה, הפעולה בוצעה בעקבות גיחות הצילום שביצע חיל האוויר הישראלי מעל לשטח לבנון, ובהודעה שפרסם נאמר: "בתגובה לחריגות האויב בשמי לבנון, חג מזל"ט של חזבאללה בשמי צפון פלסטין". חזבאללה טען כי הכטב"ם שב בשלום לבסיסו, חרף העובדה שהוא התרסק בים. ב-11 באפריל 2005 שיגר חזבאללה כטב"ם "אבאביל" שעבר בין עכו לנהריה ונחת בהצלחה בדרום לבנון.

ב-7 באוגוסט 2006, היום ה-27 למלחמת לבנון השנייה, בשעות הערב, שיגר חזבאללה כטב"ם "אבאביל-T", שככל הנראה לא נשא חומר נפץ, לעבר ישראל. הכטב"ם זוהה על ידי יחידת הבקרה הצפונית עוד כשהיה בשטח לבנון, ומטוסי קרב נשלחו לעברו. תוך פחות מ-10 דקות הופל הכטב"ם, בעת שטס בגובה נמוך מעל הים התיכון, במרחק כ-10 ק"מ מחופי עכו, על ידי מטוס F-16C ("ברק"). בסרטון הפלת הכטב"ם שפרסם צה"ל נראה טיל משוגר לעבר הכטב"ם, מבצע סיבוב של כ-180 מעלות ופוגע בו. שברי הכטב"ם נמשו מהים על ידי כלי שיט של חיל הים. על זנבותיו היו מצוירים סמל חזבאללה עם כיתוב באנגלית: "Islamic Resistance" ("ההתנגדות האיסלאמית"). ב-13 באוגוסט 2006, היום ה-33 למלחמת לבנון השנייה, בשעות הערב, שוגר כטב"ם נוסף על ידי חזבאללה אך הוא הופל.

ב-16 בדצמבר 2023, במסגרת מלחמת "חרבות ברזל" פגע כטב"ם מסוג "אבאביל 2T" במרחב מרגליות, הרג את רס"ב (מיל') יחזקאל עזריה, ופצע עוד שני לוחמים במילואים.

ב-17 באפריל 2024, במסגרת "חרבות ברזל" פגע כטב"ם מסוג "אבאביל 2T" במתנ"ס בכפר ערב אל-עראמשה, וגרם ל-18 פצועים.

בשירות החמאס

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אבביל 1

ב-14 ביולי 2014, היום השישי למבצע צוק איתן, בשעות הבוקר, שוגר כטב"ם מסוג אבאביל 1 לעבר ישראל. הכטב"ם יורט על ידי סוללת טילי נ"מ "פטריוט"[3].

חמאס טוענים מנגד ששוגרו שלושה כלי-טיס כאלה לעבר ישראל, אחד יורט ושניים נוספים חזרו בשלום לשטחם ואף צילמו את הקריה בתל אביב[1]. לדיווח שהכטב"ם הגיע עד ת"א לא היה אישור מישראל, אולם אזרח תושב יפו טען כי דיווח למשטרה בזמן אמת על שהבחין בכטב"ם[4]. בדצמבר 2014 שיגר ארגון החמאס את הכטב"ם אבאביל במהלך תהלוכה צבאית של הארגון ופרסם תמונות של תהלוכה זו שצולמו באמצעות הכטב"ם[5].

בהמשך (כנראה בסוף 2019) נכנס לשירות החמאס גם הכלי אבאביל 2 שבעזה מכונה שיהאב[6] במהלך מבצע שומר החומות (מאי 2021) דווח על 7 יירוטים של כטבמי"ם מסוג זה (לראשונה) על ידי מערכת כיפת ברזל[7]

בשירות סודאן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דווח כי האבאביל נמצא בשירות פעיל בסודאן. ב-18 במרץ 2012 טענו מורדים סודאנים כי יירטו באמצעות נשק קל אבאביל המופעל בשירות הממשלה. הממשלה הסודאנית הודתה שהקשר שלה עם הכטב"ם אבד, אולם טענה שהכטב"ם התרסק בשל כשל מכני ולא בגלל ירי מהקרקע[8].

בשירות המורדים החות'ים בתימן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המורדים החות'ים בתימן משתמשים באבאביל -R לאיסוף מודיעין. ב-10 בינואר 2019 התפוצץ כטב"ם מתאבד מסוג אבאביל -T (מכונה על ידי החות'ים Qaesf 1) מעל מצעד צבאי של הצבא התימני. לפחות שישה נהרגו וכעשרים וחמישה נפצעו. מטרת ההתקפה היו קצינים בכירים מצבא איחוד האמירויות הערביות שצפו במצעד.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 חדשות 2, ‏"אבאביל 1": מהו המזל"ט ש"חדר לתל אביב"?, באתר ‏מאקו‏, 14 ביולי 2014
  2. ^ Iranian drone 'shot down in Iraq' מאתר ה־BBC 16 במרץ 2009
  3. ^ חדשות 2, ‏חיל האוויר יירט מזל"ט שחדר לישראל מעזה, באתר ‏מאקו‏, 14 ביולי 2014
  4. ^ חדשות 2, ‏מזל"ט של חמאס בשמי תל אביב? "ראיתי משהו מעופף", באתר ‏מאקו‏, 14 ביולי 2014
  5. ^ חדשות 2, ‏חמאס מציג: תמונות ראשונות מהמזל"ט, באתר ‏מאקו‏, 15 בדצמבר 2014
  6. ^ ניצן סדן, מעוף האבאביל: הכירו את חלוץ חיל האוויר של חמאס, באתר כלכליסט, 22 במאי 2021
  7. ^ יוני בן מנחם, מוחמד דף מנסה להפתיע את ישראל
  8. ^ Warplanes: Iranian UAVs In Africa strategypage.com